Mennyire fontos a papírvastagság?

  • by

Azzal bizonyára Ti is tisztában vagytok, hogy különböző papírok léteznek. Az általános elnevezésekkel szerintem nincs olyan, aki ne találkozott volna. Az “etalon”, amit mindenki kapásból felismer a gépírólap/fénymásolópapír és általában ehhez is szoktunk viszonyítani, hogy vastagabb esetleg vékonyabb e. Sőt, talán még a vastagságát is tudjátok. 80g/m2, vagy ahogy még hívják, “80 grammos papír”.

A papír vastagsága gyakorlatilag annyit jelent, hogy 1 m2 anyag hány grammos. Konyhanyelvre lefordítva ez azt jelenti mennyire könnyen – vagy épp kevésbé könnyen – hajtható a papír, milyen “tartása” van, ha egy darabot megtartotok a kezetekben. Minél kevesebb súlyú egy papír, annál könnyebben hajtható, míg a több grammsúlyú papír tapinthatóan merevebb, masszívabb.

Néhány papír vastagsága, általánosságban:

Pauszpapír: 20g/m2

Origamipapír: 60g/m2

Gépírólap: 80g/m2

Hobbikarton: 120g/m2

Műszaki rajzlap: 180g/m2

Fotókarton: 270g/m2

 

Ahogy az elnevezésekből is láthatjátok, 120g-tól már kartonról, alatta pedig papírról beszélünk.

Talán nem árulok el nagy titkot vele: a kiváló minőségű alapanyag, a “jó” karton különösen fontos a számomra. Ahhoz, hogy igazán különleges sziluett szülessen, ragaszkodom minőségi kartonhoz. Nem kevés idő és munkaóra kellett ahhoz, hogy rátaláljak arra a megfelelő minőségre, de mégis pengével metszhető alapanyag márkára, amelyet azóta is készleten tartok és amelyre imádok dolgozni. Nem csomós, kellően vastag, mégis jól megmunkálható. Egyszerűen tökéletes. 🙂 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük